
Wydawnictwo Poznańskie: Rumunia kojarzy nam się głównie z Drakulą, który nie pijał wina – a szkoda, bo ten kraj słynie z wybornych czerwonych trunków, i nie tylko. Malownicze pogranicze kultur skryte pod bezkresnym niebem w kolorze albastru to bogactwo smaków, zapachów, dźwięków i obrazów… Rumunia zaskakuje każdym kęsem jak żółta i pożywna ciorbă de burtă. Niejednorodna, bez uniwersalnego przepisu, ale właśnie dzięki temu warta poznania. Agnieszka Krawczyk snuje opowieści o rumuńskich tradycjach i współczesności, mierzy się ze stereotypami i zabawia anegdotą. Czy jesteście gotowi, by wyruszyć w podróż, która pozwoli rozsmakować się w tym kraju?
Agnieszka Krawczyk – urodzona w 1989 r. w Poznaniu. Studia na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza rozpoczęła od filologii francuskiej i w 2019 r. obroniła doktorat z językoznawstwa romańskiego. Drugi kierunek – filologię rumuńską – podyktowało jej serce, które ostatecznie wybrało Rumunię jako drugi dom.
Już od początku uniwersyteckiej przygody dużo podróżowała: od Bukowiny rumuńskiej, przez Konstancę nad Morzem Czarnym, aż po ukochany Siedmiogród. W czasie wakacji oprowadzała polskich turystów po Rumunii, a dzięki wolontariatom oraz znajomości języka poznała swojego męża, Polaka mieszkającego w Sybinie. Od 2019 r. mieszkała w Sybinie, zaś pod koniec 2020 r. przeprowadziła się do Bukaresztu, gdzie pracuje w branży turystycznej.
W Rumunii porusza ją historia kraju i małych miejscowości; ciekawią ją losy Rumunów, ich osobowość, sposób bycia i rozmawiania. Zachwyca ją również literatura – najbardziej poezja. Szczególnie bliska jej sercu jest sztuka ludowa, przede wszystkim stroje tradycyjne. Uwielbia rumuńskie sery, zwłaszcza ser telemea, oraz dobre piwo.
Na spotkanie zaprasza: Wydawnictwo Poznańskie
Partnerzy: Winiarnia pod Czarnym Kotem, Agencja autorska Opowieści