Instytut Spraw Publicznych i EIT Food Poland: Rolnictwo wpływa na stan środowiska, globalne emisje i jednocześnie coraz mocniej odczuwa konsekwencje zmian klimatycznych. Globalne ocieplenie wpłynie nie tylko na to, jaką żywność można i gdzie wytwarzać, ale także na bezpieczeństwo żywnościowe wielu miejsc świata. Kierunek działania Europy nie podlega dyskusji. Pewne jest, że kolejne dekady skoncentrowane będą na transformacji gospodarek w kierunku niskoemisyjnym. Rolnictwo powinno być w centrum tego procesu. Tymczasem wciąż pozostaje na marginesie dyskusji o neutralności klimatycznej, stanie środowiska przyrodniczego, w tym bioróżnorodności.
W jaki sposób UE chce odpowiedzieć na wyzwania, które stoją przed rolnictwem w najbliższych latach? Jaka jest przyszłość rolnictwa w Polsce? Jaką receptę na włączenie rolnictwa w ochronę klimatu i redukcję emisji mają rolnicy? Jak powinny i muszą zmienić się nasze postawy jako konsumentów? To tylko niektóre pytania, na które będziemy starali się odpowiedzieć w czasie spotkania.
Udział w webnarium jest bezpłatny.
Webinarium odbędzie się za pośrednictwem platformy ZOOM. Osoby zarejestrowane otrzymają email z linkiem do spotkania. Więcej informacji na fb.